Meditation in Pa Auk Tawya, Myanmar

 

 ARTICLES:

 

http://www.nieuwetijdskind.com/wat-als-de-mind-zich-nu-eens-in-het-hartcentrum-bevindt/ 

 

 

 

Wat als de mind zich nu eens in het hartcentrum bevindt?

gids naar het hart

Door Gast Auteur10

Vind ik 

 

Soms ben je even de weg kwijt of zou je simpelweg meer kwaliteit van leven willen. Vaak zoeken we antwoorden buiten onszelf die er eigenlijk gewoon van binnen al zijn. Als,… we zouden leren luisteren naar ons hart. De weg er naartoe is niet alleen prachtig, maar het hartcentrum is in potentie ook de belangrijkste gids voor ons leven op aarde. In dit artikel doe ik  verslag van mijn hartenreis. En als jouw hart ja zegt, reis dan mee.

In mijn yogalessen is het goed gebruik om te beginnen met een meditatie en af te sluiten met een diepe ontspanning. In beide is intuïtief steeds meer aandacht voor het hartcentrum ontstaan. Beetje bij beetje vind ik steeds meer aanwijzingen over het belang van het hartcentrum. Aanwijzingen die ik in dit artikel met jou wil delen, zodat ook jij je kunt laten inspireren en je voordeel er mee kunt doen.

De zetel van de prana is het hart

‘In het hart bevindt zich een stralende lotus met twaalf bloembladen vers versierd met schitterende tekens. Het bevat de letters kha tot tha, de twaalf prachtige letters. De prana huist daar, getooid met verschillende verlangens, vergezeld van haar vroegere werken, zonder begin, en verbonden met ahamkara (het ego).’ Shiva Samhita¹

Bovenstaande tekst komt uit een boek van mijn lerares Orit Sen-Gupta over oer oude ademhalingstechnieken: de vayu’s (winden). De belangrijkste vayu is volgens haar de prana vayu, gesitueerd in het hartcentrum. Je kunt heel rustig op de grond gaan liggen – bij voorkeur met gebogen benen – en ademen in de hartstreek. Stukje bij beetje zal je bewustzijn hier toenemen en bovendien is het ook nog eens heilzaam voor je luchtwegen. Het is zeer waarschijnlijk dat ook hier mijn hartenreis begonnen is.

pastedGraphic.png

 

Twee harten

 

Via een bevriende yogini kwam ik op het spoor van pranic healing van de inmiddels overleden, maar nog immer aanwezige Master Choa Kok Sui. Ik volgde een paar cursussen en werd diep geraakt door wat zij ‘twin heart’ meditatie noemen. In deze meditatie worden hartcentrum en kruinchakra met elkaar verbonden en vindt zowel een healing van de aarde plaats, als van jezelf. Het is een ongelofelijk liefdevolle meditatie en regelmatige beoefening draagt beslist bij aan mededogen en verbinding met de wereld om ons heen. Volgens de pranic healing is het openen van het hartchakra een voorwaarde voor het creëren van een goddelijke verbinding via het kruinchakra².

Body of Light

Het belang van het hartchakra vond ik ook terug in oude boeddistische meditaties als de body of light. Hier visualiseer je een bol van gouden licht boven je kruin, om deze vervolgens te laten krimpen tot knikkerformaat en via het centrale kanaal – langs de ruggenwervel-, te laten zakken naar het hartcentrum. Vanuit hier laat je het licht en de warmte weer geleidelijk toenemen, totdat het je lichaam vult en dan verder totdat je opgaat in het oneindige. Onze capaciteit tot versmelting en eenwording begint dus ook in het hart. Maar er is meer…

Wat als…

In Myanmar – ook bekend als Birma – bestaat een lange traditie van boeddhistische meditatie. Die relatief ongeschonden is gebleven door hun decennia lange isolatie. Nu het land de deuren opent, kunnen ook buitenlanders hier mediteren. De kunstenares en documentaire maakster Setti Wessels mediteert nu geruime tijd in het bosklooster van Pa Auk,. De inzichten die zij in haar meditaties verwierf vind ik verbluffend.

pastedGraphic_1.png

http://www.paaukforestmonastery.org/

De stelling van Setti is:

Wat als de mind zich nu eens in het hartcentrum bevindt?!

CLICK TO TWEET

We gaan er vanuit dat wanneer je je vinger beweegt, dit zijn oorsprong vindt in de hersenen. Maar stel je voor dat de hersenen slechts een tussenstation zijn en beweging vanuit het hart ontstaat. Setti nam in haar meditatie waar dat dit zo is. Zij zag subatomaire lichtdeeltjes vanuit het hart, via de hersenen, de beweging van een vinger initiëren. Lastig te geloven? Dit vond zij ook. Vandaar dat zij navraag deed bij de monniken van de orde. Deze bevestigden haar verhaal.³

 

Intuïtie

Via de nieuwsbrief van Online Magazine Nieuwetijdskind deed ik mee aan de online cursus Leven vanuit je hart van Irene Langeveld. Ik had mij al meer verdiept in intuïtie, maar Irene geeft je hele duidelijke handvatten. Ook hier speelt het hart weer de hoofdrol. Van Irene krijg je de eenvoudige aanwijzing om je hand op je hart te leggen en zo contact te maken. Dit soort aanwijzingen lijken simpel, maar zijn juist daarom briljant. Een andere aanwijzing die m.n. voor hoog gevoelige mensen belangrijk is, is om je voor alles stevig te gronden. Dan ontstaat er dus een prachtige 3-hoeksrelatie: aarde, hemel en hart. Deze driehoek is het uitgangspunt voor mijn eigen meditaties geworden, waarin er voor mij nog een bijzondere sleutel verborgen lag.

Loslaten

Volop redenen om ons energetische hart beter te leren kennen en hier regelmatig bij stil te staan. Voor mijzelf ontstond er een belangrijke toevoeging in loslaten. Het is geen geheim dat er een sterke verbinding is tussen hart en handen. Wanneer je je diep ontspant en de dingen letterlijk uit handen geeft, ontstaat er onmiddellijk ruimte.  Ruimte in het hart.

Of – zoals dat nu steeds duidelijker wordt – ruimte voor de energie van het hart: in ons…, om ons… en mét ons. Ik moedig iedereen aan om hier eens rustig voor te gaan zitten en deze woorden mee te beleven. Bijvoorbeeld door ze hardop uit te spreken. Ook hier, het klinkt simpel, maar werkt enorm krachtig. Ik wens je veel plezier bij jouw hartenreis en als je wilt, laat me dan weten hoe het je bevalt.

Namasté vanuit het diepst van mijn hart.

Irma Meerloo
www.yogamamma.nl

Voetnoten

 

1 Uit Orit Sen Gupta, het geheim van yoga – de weg naar de vayu’s, p. 26 (Altamira, 2012)
2 Mocht je meer willen weten kijk dan even op http://www.globalpranichealing.com
www.settiwessels.com